Ensete maurelli

De Ensete Maurelli behoort tot de Musaceae en is een bananenplant met een bijzondere kleur blad. Door de rode kleur van het blad wordt deze plant ook wel Red Banana genoemd. De herkomst van de Ensete ligt in Noord- Ethiopiรซ (Afrika).

Verzorging Ensete maurelli


De Ensete Ventricosum maurelli vraagt veel water en bemesting tijdens de zomermaanden van april t/m september wat de groei zeker ten goede komt. Zowel in pot als in de volle grond doet hij het prima mits voldoende warmte, water en voedingsstoffen. Overbemesten is dan ook praktisch onmogelijk. De kleur van de bladeren varieert van groen-wijnrood naar purper, afhankelijk van de standplaats van de plant. De meningen en ervaringen zijn echter verdeeld over of het nu juist de zon of net de schaduw is die de rode kleur veroorzaakt. De maurelli heeft een opvallend klein wortelgestel en kan dus in een relatief kleine pot blijven staan. Doordat zijn grote bladeren veel wind vangen is een grotere of zware pot echter wel sterk aan te raden.

Ensete in de winter


De Ensete ventricosum โ€˜maurelliโ€™ is niet winterhard. Nog voor de eerste vorst moet hij dan ook naar binnen gehaald worden. De meest succesvolle methode voor deze soort blijkt het uitgraven en droog overwinteren. Na het uitsteken en het snoeien van het blad moet de plant een tijdje ondersteboven gelegd worden zodat alle vocht uit de bladoksels kan lopen. Nadien kan de plant op een droge, goed geventileerde en vorstvrije plek gezet worden. Er mag geen water gegeven worden tot in het voorjaar! In het voorjaar, wanneer de temperaturen weer hoog genoeg zijn, kan de plant geleidelijk aan weer buiten gezet worden. Pas wanneer de maurelli ook weer groei vertoont mag er ook weer water gegeven worden.

African Breeze zijn planten met Afrikaanse roots